vineri, 25 iunie 2010

ELIBERAREA Importanța Sutta-Vinaya. Ven. Dhammavuddho Thero

Un articol plin de substanţă tradus de prietenul şi tovarăşul meu pe calea Dhammei, Dan Ignat http://idisk.mac.com/d_ignat-Public/Articole/Liberation.pdf

"În zilele noastre există o proliferare a cărților despre buddhism. Studierea acestor cărți va duce în mod inevitabil la asimilarea unora dintre vederile și interpretările diverșilor autori asupra lucrurile pe care Buddha le-a predicat de fapt, iar aceasta ar putea conduce la unele vederi greșite. Pe de altă parte, există unii instructori de meditație care îi sfătuiesc pe studenți să nu studieze de loc, ci doar să mediteze. Ca urmare, ceea ce ei le sugerează studenților de fapt este să asculte numai de ei. Evitând aceste două extreme, noi ar trebui să practicăm calea de mijloc predicată de către Buddha - să investigămdiscursurile lui și să practicăm cât de bine putem Nobila Cale Octuplă."
............................
"În Mahaparinibbana Sutta (Digha Nikaya Sutta 16), care arată în detaliu moartea lui Buddha, acesta îi sfătuiește pe călugări: „Oricare ar fi Dhamma- Vinaya pe care eu v-am indicat-o și am formulat-o pentru voi, aceea vă va fi învățător când eu voi fi plecat”. Aceasta este o afirmație foarte importantă, iar semnificația ei este trecută cu vederea de mulți buddhiști. Din cauză că mulți buddhiști nu au auzit acest sfat sau nu i-au pătruns semnificația, ei caută în lung și-n lat un învățător, un învățător de care să fie mândri și să se poată lăuda cu ceea ce el a dobândit sau a atins etc. Unii dintre ei traversează chiar lumea într-o astfel de căutare."

Articolul atinge multe alte puncte, cum ar fi structura şi dinamica colecţiilor discursurilor lui Buddha, precum şi o sugestie de abordare a acestora., importanţa citirii suttelor, felul în care să be raportăm la învăţăturile diverşilor maeştrii, atingerea stadiului de intrat în curent (Sotapanna), necestiatatea de a practica jhana pentru a atinge iluminarea şi multe altele..

Totodată, la această adresă http://web.me.com/d_ignat/Theravada_Buddhism/ se găsesc şi alte materiale despre buddhismul Theravada, inclusiv un curs destul de cuprinzător, traduceri din Tipitaka articole, cărţi, etc.. evident gratuit.

2 comentarii:

  1. Multumesc pt articol! L-am downloadat si am inceput sa il studiez.
    In aceasta lume plina de atati "guru iluminati", in care nu mai stii incotro sa o iei si ce sa crezi, indemnul de a te baza exclusiv pe Dharma poate parea neinteresant si invechit insa, in opinia mea, nu exista atitudine mai potrivita.
    Fragmentul urmator este foarte sugestiv pt situatia actuala si ma bucur ca Ven Dhammavuddo a spus-o atat de bine:

    "...există unii instructori de meditație care îi sfătuiesc pe studenți să nu studieze de loc, ci doar să mediteze. Ca urmare, ceea ce ei le sugerează studenților de fapt este să asculte numai de ei"

    Este chiar la moda in diferite grupuri buddhiste din zilele noastre sa te crezi in afara scripturilor si sa gandesti ca este suficient sa te asezi in fund si sa meditezi pt a urma Calea.
    Nimic mai periculos! Fara calauzirea cuvintelor lui Buddha continute in sutre si fara disciplina, meditatia poate oricand duce la false iluminari si false realizari spirituale.

    Incercand sa devii un Buddha si sa predai meditatia ai cele mai mari sanse sa actionezi ca un Mara sau demon ce obstructioneaza viziunea proprie si a celorlalti, daca nu te pastrezi mereu in lumina Dharmei si a disciplinei.

    Felicitari pt acest blog. Imi plac traducerile si textele postate aici. Iata un inceput bun pt invatatura Theravada in Romania!

    RăspundețiȘtergere
  2. iti multumim (si in numele lui Dan) pt comentariu si pt aprecieri. intr-adevar Ven. Dhammavuddho pune punctul pe i referitor la cateva dintre aspectele problemtatice ale practicii buddhiste din ziua de azi.
    speram ca tot mai multi romani sa guste si sa beneficieze de invataturile traditiei buddhiste Theravada, invataturi simple, profunde, practice si eliberatoare

    RăspundețiȘtergere